Jeugd

Tennissen als Benjamini

Met tennissen kan je al heel vroeg beginnen. Als je 4, 5, 6 of 7 jaar bent, dan kan je bij Hoogerheide al komen lessen. Je maakt an spelenderwijs kennis me tennis. Je leert de vaardigheden als rennen, springen, balanceren, coordineren, gooien en vangen, die heel belangrijk zijn om later goed te kunnen gaan tennissen. Bij de Tennisschool van Fritsel van Bovenend komen al deze vaardigheden aan bod. 

 

Tennissen als jeugdlid

In het jaar dat je 8 jaar wordt, kan je juniorlid worden van Hoogerheide. Dit houdt in dat je gebruik kan maken van onze prachtige gravelbanen om vrij te tennissen. Daarnaast kan je tennistraining volgen bij Tennisschool Midden-Nederland die onde leiding staat van de hoofdtrainer Fritsel van Bovenend. Het hele jaar door kan er getraind worden, want de wintertraining vindt plaats in de hal (bij Tulip). Ook kan je competitie spelen en kan je meedoen aan diverse toernooien die door de jeugdcommissie worden georganiseerd gedurende het tennisseizoen. Naast de gravelbanen is er op Hoogerheide een mini-baantje voor de jeugd en een tennismuurtje. Tijdens toernooien kan je ook tafeltennissen en tafelvoetballen. 

 

Tenniskids

De KNLTB heeft enige jaren geleden het Tenniskids programma geïntroduceerd, om kinderen op jonge leeftijd met meer plezier te laten tennissen. De grootste verandering is dat de tennisvelden en -ballen zijn aangepast aan 4 leeftijdscategorieën van de kinderen: Blauw (voor 4-7 jarigen); Speciaal voor de jongste jeugd is er Tenniskids Blauw. In deze eerste fase maken kinderen van 4 tot 6 jaar kennis met het tennisspel en de vereniging, waarbij plezier centraal staat. Met verschillende eenvoudige en speelse oefeningen ontwikkelen de kinderen hun eerste bal- en racketvaardigheden. De oefeningen, zoals tikspelletjes en balspelletjes met en zonder racket, zijn volledig afgestemd op de leeftijd van het kind. Rood (voor de 7 - 8 jarigen); er wordt gespeeld met een rode bal die wat groter en zachter is en er wordt getennist op een verkleinde baan, een kwart baan, maar wel met een tennisnet. Oranje (voor 8 - 9 jarigen); er wordt gespeeld met een oranje bal die kleiner is dan de rode bal, maar nog wel zacht. Er wordt getennist op een ¾ baan, waarbij de achterlijn ca. 1,5 meter boor de baseline ligt. Groen (voor 10 - 12 jarigen); bij groen wordt er gespeeld met een groene bal en speel  je op een hele baan. De groene bal is weer wat harder dan de oranje bal. Geel (12 jaar en ouder); vanaf 12 jaar speelt alle jeugd met de gele bal. Dit is de traditionele tennisbal, waar ook de volwassenen mee tennissen en er wordt uiteraard gespeeld op een hele baan. HLTC Hoogerheide heeft het Tenniskids programma van de KNLTB volledig geïntegreerd in de trainingen, competitie en toernooien. Meer informatie over Tenniskids is te vinden op http://www.tenniskids.toernooi.nl/

 

Competitie spelen

Als je het leuk vindt om naast de trainingen ook wedstrijden te spelen, kan je competitie gaan spelen. Dit vindt zowel in het voor- als najaar plaats. Je speelt dan met je tennismaatjes in een team tegen andere teams van clubs uit onze omgeving. De ene keer speel je thuis de andere keer uit; in totaal 7 keer. Afhankelijk van je leeftijd en niveau kan je meedoen aan de competitie in Rood, Oranje, Groen of Geel. De jeugdcommissie stelt de competitieteams samen in overleg met de trainer. De voorjaarscompetitie loopt van begin April tot begin Juni en de najaarscompetitie is van begin sept tot eind oktober. De groene competitie vindt plaats op woensdagmiddag. De rode, oranje en gele competitie zijn op zondag. Hierdoor is dit redelijk goed te combineren met voetbal- of hockeywedstrijden. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd voor het spelen van competitie voor de vergoeding aan de KNLTB en voor de tennisballen.

Naast de coördinatie van de competitie, organiseert de jeugdcommissie van Hoogerheide een aantal toernooien door het hele jaar heen. Zo begint het jaar met het “slappe appelflappentoernooi” in de Tulip tennishal en wordt het tennisseizoen begin april geopend door het “instamptoernooi”. Dan zijn er nog de jeugdclubkampioenschappen (oftewel de “JCK”) die een hele week duren en diverse andere toernooien, zoals het familietoernooi. Ook organiseert Hoogerheide jaarlijks het open jeugd toernooi, waar uiteraard jeugdleden van Hoogerheide aan mee kunnen doen.  

 

De jeugdcommissie

HLTC Hoogerheide kent al jaren een hele gezellige en actieve jeugdcommissie die door het jaar heen het zo leuk mogelijk wil maken voor de jeugdleden van Hoogerheide, zodat die met plezier naar de club komen om te tennissen. De jeugdcommissie bestaat uit ca. 5 actieve leden die de jeugdcompetitie en alle jeugdtoernooien organiseren. De voorzitter zit ook in het bestuur, zodat er voldoende afstemming is met de andere commissies binnen de club. De jeugdcommissieleden zijn verdeeld over de 4 tenniskids categorieën en de verschillende toernooien. Hulp van enthousiaste ouders tijdens toernooien is altijd welkom.  

Voor informatie: [email protected]

 

Clubselectie

Het belangrijkste is dat alle jeugdleden met plezier naar de club komen om te tennissen en te trainen, want tennissen bij Hoogerheide is er voor alle kinderen en op alle niveaus. De kinderen die het daarnaast leuk vinden om intensiever te trainen en dat ook aankunnen qua niveau, kunnen in aanmerking komen voor de clubselectie. Als je hiervoor geselecteerd wordt door de trainer, heb je de mogelijkheid om in homogene tennisgroepen te trainen, zodat je nog beter kan worden. Houd er wel rekening mee dat de kosten stijgen wanneer je meer gaat trainen.

 

Regioselectie

Ben je nu bijvoorbeeld jeugdclubkampioen geworden van Hoogerheide en je wil nog vaker en intensiever tennissen, dan kan jij je aanmelden voor de Gooische Regio Selectie (GRS). Als je hiervoor geselecteerd wordt, dan kan je met de betere kinderen uit de regio samen trainen en wordt er bijvoorbeeld ook conditietraining gegeven en word je begeleid tijdens toernooien. Misschien word je dan wel een van de beste tennissers uit de regio en kan je doorgroeien naar landelijk tennisniveau en word jij misschien wel de nieuwe Kiki Bertens of Robin Haase.  

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 35 621 6692

Adres

Ceintuurbaan 2a
1217 HN Hilversum

KVK-nummer

40516594